środa, 7 czerwca 2017

Ogórki małosolne

ogórki małosolne z koperkiem

Od kilku lat robię ogórki i co sezon zastanawiam się jakie to były proporcje tej soli do wody. Czas je wreszcie spisać! Co prawda przepis jest tym najprostszym z możliwych, z podstawowych składników, ale ważnym jest, żeby nie przesolić. W końcu to ogórki małosolne ;)
Do robienia ogórków bardzo polecam zaopatrzenie się w specjalne, gliniane naczynie z przewężeniem u góry. O takie.

gliniane naczynie do ogórków małosolnych

Nie wiem jak to działa, ale i ja, i mama zauważamy, że ogórki w nim robione nie wytwarzają piany, którą przy innych naczyniach trzeba co jakiś czas z góry zbierać.
Polecam również zalewanie ogórków gorącą wodą - przyspiesza ona kiszenie i znacząco skraca cały proces - spróbujcie!

Składniki:
  • 1,5 kg ogórków gruntowych (wybieram jak najmniejsze)
  • 2,5 litra gorącej wody
  • 5 płaskich łyżek soli kamiennej
  • pęczek koperku, najlepiej z korzonkami
  • główna czosnku
  • kilka cm korzenia chrzanu
Ogórki myję, jeśli nie planuję robić ich od razu - moczę w zimnej wodzie. Chrzan obieram, kroję w słupki. Czosnek obieram z zewnętrznej warstwy, dzielę na ząbki, nie trzeba ich bardziej obierać. Koperek myję.
Na dno naczynia układam trochę kopru, czosnku i chrzanu. Potem układam umyte ogórki, naprzemiennie z resztą przypraw. Na górę zostawiam trochę koperku. Całość zalewam gorącą, posoloną wodą tak, żeby całość zatopiła. Przykrywam przykrywką i po trzech dniach zaczynam testować czy to już TO :)


ogórki małosolne z koperkiem


ogórki małosolne z koperkiem

ogórki małosolne z koperkiem

3 komentarze:

  1. Bardzo ladne kamionka. Nooo wlasnie - zalac goraco woda , u mnie sie zwyczajnie zrobily miekkie ale to moze byc przez ogorki bo kupne ... teraz uzywam juz letniej i w zeszlym roku wyszly wspaniale.
    U mnie jeszcze nie ma ogorkow ... czekam ;)
    Kromka z domowego chleba i masleko aaa do tego ogorek i nic wiecej nie potrzeba - uczta , ze hej ! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najbardziej lubię talerz pół na pół. Połowa ogórków, połowa pomidorów od dziadka. Tak można żyć! :D

      Usuń
  2. Uwielbiam domowe ogórki kiszone, zwłaszcza te jedzone na świeżo. Pozdrawiam i zapraszam do mnie na http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)