czwartek, 14 lipca 2016

Muffiny z płatków owsianych - przepis podstawowy, do dowolnej modyfikacji

zdrowe muffiny owsiane

W oparciu o przepisy z Filozofii opracowałam podstawowy przepis na 6 owsianych, śniadaniowych muffinek, akuratnie po 3 na posiłek, idealnie :) Są dwie niezmienne podstawy: 3/4 szklanki płatków owsianych i 1 jajko, trzeci konieczny składnik to jakiś nabiał (pół szklanki jogurt/maślanki/sera białego). Do tego trochę jakiegoś słodzika, owoce/mus owocowy/czekolada, wiórki kokosowe, co kto lubi. I śniadanie jak się patrzy gotowe! 

Składniki na 6 (lub 7 płaskich) sztuk:
  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 jajko
  • pół szklanki jogurtu (lub innego nabiału - maślanki, sera białego zmieszanego z mlekiem, sera twarogowego; ważne, żeby konsystencja była podobna do tej z jogurtem)
  • 2 łyżeczki miodu (lub inny słód/cukier/syrop klonowy)
  • dodatki (a zdjęciu są muffiny z malinami - 12 sztuk i garścią ziaren kakaowca; inne dodatki to starte jabłko, pokrojone truskawki, rodzynki, posiekana czekolada, rozdrobniony banan, wiórki kokosa, żurawina - no co dusza zapragnie!)
Muffinki są banalnie proste w wykonaniu - miesza się wszystko, napełnia silikonowe foremki (od papilotek baaardzo ciężko się odrywają, z metalowej, wysmarowanej masłem formy ciężko je wyjąć, a potem ciężko umyć formę), wstawia do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecze całość minimum 35 minut. Studzi się na kratce. Tadaaaam :)

zdrowe,muffiny owsiane

zdrowe, muffiny owsiane

zdrowe, muffiny owsiane

zdrowe muffiny owsiane

zdrowe muffiny owsiane


3 komentarze:

  1. Wyglądają ślicznie :) Muszę je odtworzyć w wersji wegańskiej :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)