czwartek, 28 kwietnia 2016

Czekolada, masło orzechowe, kasza jaglana i oreo. Czyli tarta trzech smaków - bez pieczenia!


tarta o trzech smakach

Tą tartę mąż wspominał słowami "niesamowita". Słodko-słono-wytrawna tarta, bez pieczenia. Świetna na spotkanie w większym gronie znajomych, jako dodatek do kawy. Ciężko zjeść więcej niż 1 kawałek na raz, co czyni ciasto bardzo wydajnym ;) Tarta równie dobra jest kolejnego dnia, jeszcze następnego - również jej nic nie brakuje.
Ciasteczkowy spód można zastąpić kruchym ciastem z dodatkiem prawdziwego kakao, ale wtedy tarta będzie potrzebowała piekarnika.

Składniki:
Spód:
  • 300 g ciastek oreo
  • 60 g masła
Krem:
  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 
  • 2 i 1/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, prawdziwego
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 3/4 szklanki masła orzechowego (prawdziwego, słonawego)
Polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 150ml śmietanki kremówki
Ciastka wrzucić do blendera razem z masłem, dokładnie rozkruszyć, uklepać w formie do tarty. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania kremu.
Do garnka wrzucić kaszę, zalać 2 szklankami mleka (1/3 zostawić na później), dodać cukier, cukier waniliowy i sól. Gotować 20-25 minut, do miękkości kaszy. Dokładnie zblendować, dodać masło orzechowe, pozostałą 1/3 szklanki mleka. Ponownie krótko zblendować. Wyłożyć masę na spód, ostudzić, wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie przygotować polewę i wylać ją na ciasto.
Smacznego! :)

tarta bez pieczenia, o trzech smakach

tarta bez pieczenia, o trzech smakach

tarta bez pieczenia, o trzech smakach

Tu pierwowzór w wersji wegańskiej.

2 komentarze:

  1. Mniam! Ciasto z kaszą? Tego jeszcze nie jadłam :) Na pewno jest pyszna, wypróbuję ten przepis w weekend :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)