niedziela, 22 marca 2015

Żurek na bogato - z pieczarkami :)

żurek mniej klasycznie

Mój żurek. Możecie nie wierzyć, ale pieczarki rewelacyjnie do niego pasują :) Żurek najlepszy jest dnia następnego, ale w dniu gotowania również mu niczego nie brakuje.

Składniki:
  • kość wędzona
  • pęto dobrej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 10 pieczarek
  • 500 ml żurku (swojego, albo kupnego dobrej jakości)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kurkuma - dodaję do większości moich obiadów, niedużą szczyptę, smaku potrawy nie zmienia, a kurkuma wychwalana jest za jej właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe
Zalać kość 2,5 litra wody, gotować kwadrans. W międzyczasie zając się resztą składników. Pokroić cebulę w drobną kostkę, kiełbasę w pół-plastry i podsmażyć wszystko na patelni. Dodać do gotującej się kości. Marchewki i pietruszkę pokroić w półplasterki, ziemniaki w kostkę. Dodać do zupy. Pieczarki również pokroić w półplasterki i dodać do reszty składników. Po kwadransie wlać żurek. Gotować razem 10 minut, doprawić, zamieszać i gotować jeszcze chwilę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)