czwartek, 17 lipca 2014

Pasty do chleba

Pasty do chleba maści wszelakiej to moja wielka miłość. Poniżej kilka ulubionych:
Krem czekoladowy bez cukru. To jest hit! Jeszczem nie znalazła człowieka, któremu by to nie smakowało :) Super jest też do mazurka, zamiast masy! Przepis Jadłonomii odweganizowałam ;) i jeszcze ciut uprościłam.

Składniki: 

  • 100 g daktyli 
  • 1/4 szklanki mleka + odrobina jeśli krem okaże się za gęsty przy blendowaniu 
  • 3 łyżki kakao 
  • malutka szczypta soli 
Przygotowanie: 
Daktyle zalać mlekiem i zostawić na kilka godzin albo na całą noc w lodówce, to pozwoli owocom zmięknąć. Dodać kakao i sól. Wszystko zblendować na gładki krem i przełożyć do czystego słoika. W razie potrzeby dodać odrobinę więcej mleka. 

Prościej się nie da :)


Zdrowy paprykarz (mam słabość do tego oryginalnego, mama mi go zawsze robiła z serem żółtym i majonezem, co jest moim zdaniem połączeniem idealnym!). Wszystkie przepisy podaję z moimi zmianami.
Składniki: 
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej 
  • 2 nieduże marchewki 
  • 1 cebula 
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 1 liść laurowy 
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, albo czubata łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1/4 łyżeczki chili 
  • 2 - 3 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (ja jeszcze nigdy nie dodałam) 
  • sól, pieprz i olej 
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w szklance wody (przepłukać kaszę na sitku, zalać wodą, gotować 13-15 minut od zagotowania, nie mieszać; pozostawić pod pokrywką jeszcze na pół godziny; szczerze polecam gotowanie kaszy dzień wcześniej).
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w pióra, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i smażyć z liściem laurowym oraz zielem angielskim, po chwili dodać koncentrat. Co kilku minut mieszać, zdjąć z patelni kiedy cebula będzie szklista a marchewka miękka. Wyłowić liście i ziele angielskie z patelni, odstawić całość do przestudzenia. 
Przestudzoną kasze jaglaną połączyć z warzywami, dodać wędzoną paprykę, chili, płatki drożdżowe, sos sojowy oraz sól i pieprz. Wszystko krótko zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić do przestudzenia do lodówki. Po godzinie w lodówce pasta odpowiednio stężeje i będzie gotowa do smarowania.

Pasta ze słonecznika. Super zamiast masła:
Składniki: 
  • 200 g słonecznika / 1 1/2 szklanki 
  • 7 suszonych pomidorów 
  • pocięty pęczek pietruszki 
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • 2 - 4 łyżki wody 
  • sól i czarny pieprz 
Przygotowanie:
Ziarna słonecznika namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano odcedzić i opłukać.
Do naczynia blendera wrzucić namoczony słonecznik, suszone pomidory, sok z cytryny i pietruszkę. Wszystko zblendować na gęstą i grudkowatą pastę. 
Dolać dwie łyżki wody i blendować nadal, w razie potrzeby dodać kolejne 2 łyżki aż do uzyskania gładkiej, lekkiej pasty. Doprawić do smaku sporą ilością soli i czarnego pieprzu, porządnie zblendować i przełożyć do czystego słoiczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)